Η οικονομική κρίση και οι αλλαγές στον τρόπο επικοινωνίας -ειδικότερα των νέων ανθρώπων- έχουν πλήξει με καίριο τρόπο κυρίως την κινητή τηλεφωνία και στο πλαίσιο αυτό οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών αναζητούν νέους τρόπους για αναπλήρωση του χαμένου εδάφους.
Η εξέλιξη αυτή έχει οδηγήσει στην ανάγκη παροχής νέου είδους υπηρεσιών, -όπως το οπτικοακουστικό περιεχόμενο, μέχρι τώρα προνομιακό πεδίο δραστηριότητας του broadcasting-, στην ανάγκη ενοποίησης και ευρύτερης συνεργασίας κλάδων -σταθερή, κινητή- και βέβαια στην βελτίωση των υφιστάμενων υποδομών για παροχή καλύτερων και ποιοτικότερων υπηρεσιών διαδικτύου.
Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει πάντοτε ανοικτός και ο “πόλεμος” για το net neutrality, ο οποίος βέβαια δεν αναμένεται να λήξει σύντομα και ξεπερνά κατά πολύ τόσο τα εθνικά όσο και τα Ευρωπαϊκά όρια.
Το νέο περιβάλλον
Πρόκειται για ένα νέο περιβάλλον όπου υπάρχει χώρος μόνο για ισχυρούς, με πολυδιάστατες δραστηριότητες και στο οποίο αν κάποιος δεν εξασφαλίσει τις απαιτούμενες συμμαχίες ή συνέργειες, δεν έχει μέλλον.
Ήδη στην Ελληνική αγορά, η συνεργασία Vodafone - Wind σε θέματα δικτύου, παρά το ότι είναι μικρής κλίμακας δείχνει το δρόμο, ενώ στο ίδιο πλαίσιο συγκέντρωσης, εντάσσονται και οι κινήσεις που έγιναν πρόσφατα με φόντο την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας forthnet-nova (και τη συμμετοχή των δυο προαναφερθέντων εταιρείων με ανταγωνιστική μορφή στην περίπτωση αυτή).
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ανθρώπων των τηλεπικοινωνιών και με δεδομένο ότι o OTE (με την Cosmote και το OTE TV) θα αποτελέσουν σίγουρα τον ένα πόλο, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι κινήσεις των υπολοίπων παικτών σε μια αγορά που παρουσιάζει νέα χαρακτηριστικά.
Τα δεδομένα
Η προσπάθεια της Wind να αποκτήσει πρόσβαση σε οπτικοακουστικό περιεχόμενο υψηλής αξίας -με την είσοδο στη forthnet-, η οποία συνεχίζεται και αναμένεται να ξεκαθαρίσει αργότερα εντός του έτους, δεν έμεινε απαρατήρητη, από τη Vodafone, η οποία παράλληλα προχωρά τη δική της ατζέντα με την εξαγορά της HOL από την Intracom Holdings.
Στη δεδομένη στιγμή και βάσει αυτών των συμμετοχών, τα ενδεχόμενα που ανοίγονται είναι πολλά.
Παρά ταύτα διαφαίνεται ότι μεσοπρόθεσμα πάμε σε αγορά δυο βασικών παικτών: του ΟΤΕ από τη μία και των λοιπών παικτών που κάτω από ένα ή περισσότερα σχήματα πολυεπίπεδων συνεργασιών θα επιχειρήσουν να αντισταθμίσουν την δεσπόζουσα θέση που πλέον κατέχει ο Οργανισμός, στα δίκτυα, στα πολιτικά τεκταινόμενα και βέβαια στη ρύθμιση.
Οι εξελίξεις
Στο επόμενο χρονικό διάστημα, εκτιμάται ότι η Wind θα επιχειρήσει -καταβάλλοντας βέβαια έτσι όπως διαμορφώθηκε η κατάσταση, υψηλό τίμημα- να πάρει στα χέρια της την πλειοψηφία της forthnet - nova, ενώ την ίδια ώρα η Vodafone θα ενισχύσει περαιτέρω τις υπηρεσίες της HOL, επενδύοντας επίσης σημαντικό κεφάλαιο. Οι εξελίξεις θα μπορούσαν να παραμείνουν εκεί υπό την προϋπόθεση ότι η πολιτεία από την πλευρά της, υιοθετούσε μια στάση “ίσων αποστάσεων και ουδετερότητας” όσον αφορά στη ρύθμιση προς όλους τους παίκτες.
Επειδή αυτό ωστόσο δεν φαίνεται να υφίσταται, τουλάχιστον στους πρώτους δυο μήνες του 2014, και δεδομένων των νέων ισορροπιών που διαμορφώνονται στην ελληνική αγορά, δεν θα πρέπει να θεωρείται απίθανο τα πράγματα να πάρουν άλλη τροπή με ενδεχόμενη μια ιδιότυπη συνεργασία, μεταξύ των τριών άλλων ισχυρών πόλων (Vodafone, Wind, forhnet-nova).
Η επέκταση της συνεργασίας στα δίκτυα για τα κινητά και η συνεργασία για θέματα περιεχομένου μεταξύ των forthnet-nova, Wind, Vodafone και HOL, θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα ισχυρό αντίπαλο του ΟΤΕ, θέτοντας τον εντελώς εκτός του παιχνιδιού στο πεδίο του περιεχομένου και περιορίζοντας τον παράλληλα σημαντικά στα πεδία που κατέχει προνομιακή θέση λόγω της ιδιοκτησίας του δικτύου και του καθεστώτος της ρύθμισης (ίντερνετ-σταθερή και κινητή).
Όλοι κάτω από δυο ή τρεις ομπρέλες
Σε κάθε περίπτωση στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα οι συνεργασίες και ενδεχομένως ακόμα και οι συγχωνεύσεις, κυρίως όσον αφορά τις μικρότερες εταιρείες του χώρου των τηλεπικοινωνιών, φαίνεται να αποτελούν την επόμενη ημέρα και για το ελληνικό τηλεπικοινωνιακό θέατρο επιχειρήσεων. Οι μικρότερες εταιρείες του κλάδου, εκτιμάται ότι δεν θα αντέξουν τον πόλεμο προσφορών που θα ξεσπάσει μεταξύ των δυο ή τριών νέων πόλων που θα δημιουργηθούν, με αποτέλεσμα ή να διακόψουν τις υπηρεσίες τους ή να συγχωνευθούν (απορροφηθούν) από αυτούς.
Ανάλογα κινείται και το Ευρωπαϊκό περιβάλλον των τηλεπικοινωνιών. Ήδη σε Ευρωπαϊκό επίπεδο ο οίκος Moody’s εκτιμά ότι θα υπάρξουν συγχωνεύσεις και συνεργασίες, σε εθνικό επίπεδο ωστόσο και όχι διασυνοριακά στην Ε.Ε. με συγχωνεύσεις της κινητής και της σταθερής σε εταιρικό επίπεδο, για τις οποίες οι ρυθμιστικές αρχές θα δώσουν το πράσινο φως.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου