Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Από το SUPERHELLAS, το FILMΝET και τον ALPHA DIGITAL στη Nova και τον OTE TV

Νέο κεφάλαιο στο μυθιστόρημα της συνδρομητικής τηλεόρασης...


Η κατάθεση προσφοράς από τον ΟΤΕ για τη Nova ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στο πολυπρόσωπο και πολύτομο μυθιστόρημα της συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα. Η εμπλοκή του ΟΤΕ σε αυτό το μυθιστόρημα γίνεται για πρώτη φορά το 1998. Την άνοιξη εκείνης της χρονιάς, ο τότε επικεφαλής του καθηγητής Γιώργος Χρυσολούρης -σημιτικός με βούλα και μέλος του κύκλου των Πειραιωτών που έχουν κατακλύσει το Μαξίμου- σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα δεν διστάζει να μιλήσει για το ουσιαστικό διακύβευμα του εγχειρήματος της εισαγωγής της ψηφιακής τηλεόρασης στη χώρα μας.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού -που διανύει τη νηπιακή περίοδο της ζωής του στη Σοφοκλέους- αναφέρει ότι η μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή προϋποθέτει, εκτός του αναγκαίου θεσμικού πλαισίου, κεφάλαια και συμμαχίες! Ο ίδιος -καθηγητής στο Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Πάτρας- γνώστης από πρώτο χέρι των δεδομένων, κάνει λόγο για μια επένδυση που θα απαιτήσει χρηματοδότηση, μέχρι την πλήρη ανάπτυξη της ψηφιακής πλατφόρμας, σχεδόν 100 δισ. δρχ. (κάπου στα 330 εκατ. ευρώ).

Συμμαχίες ομίλων

Το κρίσιμο σημείο σε όλη αυτή τη διαδρομή του ψηφιακού εγχειρήματος με την καταλυτική συμμετοχή του ΟΤΕ, που είχε ένα γρήγορο και άδοξο τέλος, ήταν οι συμμαχίες με τους επιχειρηματικούς ομίλους. Αιτία, η αδυναμία της κυβέρνησης Σημίτη να ισορροπήσει ανάμεσα στα διαφορετικά επιχειρηματικά συμφέροντα που ήθελαν να έχουν τον πρώτο λόγο στην ψηφιακή εποχή και να υλοποιήσει μια δική της αυτόνομη πολιτική στηριγμένη στις πραγματικότητες που είχαν διαμορφωθεί στην αγορά.

Εκείνη την περίοδο δίπλα στον καθηγητή Χρυσολούρη και το εγχείρημα του ΟΤΕ είχαν βρεθεί κατά κύριο λόγο ο όμιλος της Intracom (συμφερόντων του επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη) και ο ΔΟΛ. Μάλιστα, στελέχη από τους τρεις εμπλεκόμενους φορείς είχαν βρεθεί στο Λονδίνο για ένα ταχύρυθμο φροντιστήριο στις εγκαταστάσεις του βρετανικού BSkyB (συμφερόντων Ρούπερτ Mέρντοχ).

Αν όμως ο ΟΤΕ το 1998 έψαχνε συμμάχους προκειμένου να δέσει την κοινοπραξία των συμφερόντων του, η «απέναντι πλευρά», δηλαδή η ολλανδική Netmed με τις νοτιοαφρικάνικες μετοχικές ρίζες, είχε κάνει από πολύ νωρίς τα κουμάντα της και είχε εξασφαλίσει τις πολιτικές και άλλες καλύψεις που χρειαζόταν το project της για την επιβίωση και την ανάπτυξή του. Για παράδειγμα, το 1994 και μάλιστα την ίδια ακριβώς περίοδο που οι μετοχές του MEGA -το κανάλι των εκδοτών Αλαφούζου, Βαρδινογιάννη, Λαμπράκη και Μπόμπολα- διαβαίνουν το κατώφλι της Σοφοκλέους οι Ολλανδοί της Netmed έχουν ήδη εξασφαλίσει έναν ισχυρό συνεταίρο και σύμμαχο στην προσπάθειά τους. Αυτός είναι οι βασικοί μέτοχοι της Τηλέτυπος, της εται-ρείας που ελέγχει και διαχειρίζεται το Μεγάλο Κανάλι. Καρπός του συνεταιρισμού είναι η πρώτη εταιρεία συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα. Το όνομά της είναι Multichoice Ελλάς Α.Ε. και η Τηλέτυπος συμμετέχει με ποσοστό που φτάνει το 42%, ενώ η πλευρά των Ολλανδών και οι συνεργάτες της κατέχουν το 58% των μετοχών της.

Το μυθιστόρημα της συνδρομητικής τηλεόρασης στη χώρα μας είχε αρχίσει να γράφεται λίγους μήνες νωρίτερα, μέσα στο 1994. Σχεδόν στη ζούλα και τον πιο ζεστό μήνα του χρόνου -τον Αύγουστο, σύμφωνα με τις μέχρι τότε συνήθειες του καιρού- κάποιοι εξαγοράζουν ένα περιφερειακό τηλεοπτικό κανάλι, το όνομα του οποίου είναι SUPERHELLAS. Η εξαγορά αυτού του καναλιού προσφέρει τη βάση για το στήσιμο του πρώτου συνδρομητικού καναλιού της χώρας, το οποίο σχεδόν αμέσως ξεκινά τις δοκιμαστικές του μεταδόσεις. Στις 14 Οκτωβρίου του 1994 το κανάλι μετονομάζεται σε FILMΝET και την επομένη μέρα υπογράφεται η σύμβαση μεταξύ της ΕΡΤ και της Netmed, που προβλέπει την εκπομπή ενός συνδρομητικού τηλεοπτικού καναλιού μέσω των συχνοτήτων της κρατικής τηλεόρασης. Δύο χρόνια αργότερα -πάλι Αύγουστο- γεννιέται το SUPERSPORT, το πρώτο αμιγώς αθλητικό κανάλι της συνδρομητικής τηλεόρασης της χώρας. Η εποχή των δικαιωμάτων τηλεοπτικής μετάδοσης ποδοσφαιρικών και όχι μόνο αγώνων αλλά και η διαμόρφωση ενός υπερκοστολογημένου μεν αλλά κερδοφόρου για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προϊόντος είχε φτάσει.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση το MEGA πρόλαβε να βγει από το project της συνδρομητικής τηλεόρασης με κέρδη. Η συνδυασμένη συναλλαγή -περιελάμβανε πώληση αλλά και ανταλλαγή μετοχών- μεταξύ της Τηλέτυπος και των Ολλανδών έγινε το 2004. Το καθαρό κέρδος από την πώληση και μόνο του 7% που κατείχε η εταιρεία του MEGA στη Multichoice Ελλάς Α.Ε. έφθασε σχεδόν τα 6 εκατ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο 35% ανταλλάχθηκε με 12,5% συμμετοχή στη μητρική ολλανδική εταιρεία συνδρομητικής τηλεόρασης Netmed NV.

Μάλιστα, μια περίοδο -καθόλου μικρή- συνεταίροι των Ολλανδών στις εταιρείες τους βρέθηκαν εκτός από την Τηλέτυπος κι άλλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Oι Ολλανδοί εμφανίζονται τρισευτυχισμένοι που μπορούν στις παρουσιάσεις τους να λένε ότι ο όμιλος Netmed έχει τρεις βασικούς, στρατηγικούς μετόχους στην ελληνική αγορά: τον ANT1, την Τηλέτυπος και την Global Finance, εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων που ίδρυσε και ανέπτυξε ένα δυναμικό στέλεχος της ελληνικής βιομηχανίας με ισχυρές διασυνδέσεις, ο Αγγελος Πλακόπητας.

Το 2002 οι Ολλανδοί, με ή χωρίς συμμάχους, είναι οι μοναδικοί παίκτες στο γήπεδο της συνδρομητικής τηλεόρασης. Ο ALPHA DIGITAL, το δορυφορικό πακέτο της τηλεόρασης του ALPHA, εξουθενωμένος πετάει λευκή πετσέτα και απέρχεται από το προσκήνιο, ενώ μέσα στη λήθη σβήνουν, ελέω χρηματιστηριακής φούσκας, και τα όνειρα της Intersat, συμφερόντων του Γιώργου Μπατατούδη.

Ο επόμενος σταθμός είναι το 2008. Τον Οκτώβριο εκείνης της χρονιάς ξεκίνησε η δοκιμαστική διάθεση του Conn-x TV (IPTV) από τον ΟΤΕ σε περιορισμένο αριθμό πελατών, ήταν ο πρόδρομος του ΟΤΕ TV. Λίγους μήνες νωρίτερα η Forthnet -ένας από τους εναλλακτικούς παρόχους που είχε γίνει γνωστή ως ένας από τους πρωτοπόρους της διάδοσης του Ιντερνετ στη χώρα μας- ανακοινώνει τη συμφωνία εξαγοράς της μητρικής εταιρείας Netmed NV που ελέγχει τη Νova.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου