Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Βιντεοπροβολείς Ηome Cinema

zoom

Πριν αγοράσετε προβολέα

Για τους περισσότερους η αγορά ενός βιντεοπροβολέα είναι κάτι που πάντα σκέφτονται, αλλά ποτέ δεν πραγματοποιούν.
Είτε λόγω του αρκετά υψηλού κόστους είτε γιατί η γνώση σχετικά με τους προτζέκτορες είναι περιορισμένη, δύσκολα κανείς αποφασίζει να αγοράσει κάποιο μοντέλο και ακόμα δυσκολότερα διαλέγει το μοντέλο που του ταιριάζει.
Πριν λοιπόν κανείς πάει στο κατάστημα για να αγοράσει κάποιον προβολέα, καλό είναι πρώτα να έχει μάθει τι είναι τα ΑΝSΙ Lumens, ποια η διαφορά μεταξύ τεχνολογίας DLΡ και LCD, τι επίπεδα ανάλυσης θα πρέπει να αναζητήσει, ώστε να είναι κατάλληλα προετοιμασμένος. Το nDigital παρουσιάζει τα στοιχεία που πρέπει να λάβει κανείς υπόψη αγοράζοντας έναν βιντεοπροβολέα.
Χρήση
Οι βιντεοπροβολείς δεν προορίζονται πάντα για τις ίδιες δουλειές. Άλλοι αναζητούν έναν επαγγελματικό προβολέα για παρουσιάσεις, ο οποίος πρέπει να είναι αξιόπιστος και εύκολα φορητός και άλλοι ένα μοντέλο για το σπίτι, για να βλέπουν ταινίες ή αθλητικά. Στην πρώτη περίπτωση οι απαιτήσεις, αλλά και το κόστος είναι πολύ χαμηλότερα, ενώ στη δεύτερη οι τιμές μπορούν να φτάσουν σε πολλές χιλιάδες ευρώ. Ένα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να συνυπολογίσει κανείς στην περίπτωση αγοράς ενός κινηματογραφικού βιντεοπροβολέα είναι οι συνθήκες στις οποίες σκοπεύει να τον χρησιμοποιεί. Ανάλογα με το που και πότε θα κάνει κυρίως τις προβολές, σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο, τις βραδινές ή τις απογευματινές ώρες, σε κάποιο μικρό ή μεγάλο δωμάτιο, μεταβάλλονται και οι απαιτήσεις. Τα κύρια στοιχεία που πρέπει να εξετάσει κανείς είναι η φωτεινότητα του προβολέα, η ανάλυσή του, το βάθος χρωμάτων, η αντίθεση, το βάρος της συσκευής, οι επιλογές συνδεσιμότητας, ο χρόνος ζωής της λάμπας και το κόστος της. Στη συνέχεια, εξετάζουμε συνοπτικά κάθε έναν από αυτούς τους παράγοντες.
Ανάλυση
Όσο μεγαλύτερη ανάλυση και ευκρίνεια προσφέρει το πάνελ του προβολέα τόσο υψηλότερο είναι συνήθως το κόστος του. Ωστόσο, η υψηλή ανάλυση δεν είναι πάντα απαραίτητη, ειδικά σε επαγγελματικές παρουσιάσεις. Στην περίπτωση αυτή, ένας απλός SVGΑ προβολέας χαμηλού κόστους (ανάλυση 800 x 600) είναι αρκετός, ενώ ανεβαίνοντας λίγο σε ανάλυση ΧGΑ (1024 x 768) η ποιότητα των προβολών θα είναι εξαιρετική ακόμα και αν προβάλλονται φωτογραφίες και γραφικά σε μεγέθυνση. Από την άλλη, για προβολές αθλητικών από απλή πηγή η ανάλυση SΧGΑ (1280 x 1024) είναι η καλύτερη επιλογή και για τις ταινίες (ειδικά αν ως πηγή χρησιμοποιείται κάποιο ΒluRay) προτιμότερη η ανάλυση UΧGΑ (1600 x 1200).
Φωτεινότητα
Η υψηλή φωτεινότητα είναι απαραίτητη κυρίως σε παρουσιάσεις σε μεγάλους χώρους, εξωτερικό περιβάλλον και γενικά σε πολύ φωτεινές συνθήκες. Επίσης, η υψηλή φωτεινότητα βοηθάει και στην καλύτερη απόδοση των χρωμάτων στην προβολή ταινιών. Για τη φωτεινότητα χρησιμοποιείται ως μονάδα μέτρησης το ΑΝSΙ lumen και σε γενικές γραμμές ο προβολέας θα πρέπει να αποδίδει τουλάχιστον 1.000 lumens για να υπάρχουν ικανοποιητικά αποτελέσματα. Τα συστήματα που αποδίδουν φωτεινότητα 1.000-2.000 lumens είναι επαρκή για εσωτερικούς χώρους και κανονικού μεγέθους δωμάτια, ενώ στα 2.000-3.000 lumens τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά ακόμα και σε πολύ μεγάλους χώρους.
Αντίθεση
Αν και δεν αποτελεί το σημαντικότερο στοιχείο σε έναν προβολέα, ο λόγος αντίθεσης (ο οποίος περιγράφει τη διαφορά μεταξύ φωτεινών και σκοτεινών τμημάτων της εικόνας) θα πρέπει να είναι κατά το δυνατόν υψηλός. Για τους βιντεοπροβολείς επιλέξτε ένα μοντέλο που να προσφέρει τουλάχιστον αντίθεση 1.000: 1 ή ακόμα υψηλότερη για προβολές σε φωτεινό περιβάλλον.

Δύο τεχνολογίες

Ένα θέμα που μπορεί να απασχολήσει κάποιον κατά την επιλογή προβολέα είναι η τεχνολογία που χρησιμοποιείται. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν δύο επιλογές, προβολείς LCD ή DLΡ και σε γενικές γραμμές δεν είναι δύσκολο να επιλέξει κανείς τι του ταιριάζει, ειδικά αν έχει ξεκάθαρες απαιτήσεις και προδιαγραφές. Η τεχνολογία LCD αξιοποιεί τρία πάνελ (κάθε ένα για ένα βασικό χρώμα) και προσφέρει πολύ καλή απόδοση χρωμάτων, καθαρή και ζωντανή εικόνα αλλά και υψηλότερη φωτεινότητα. Από την άλλη, οι LCD προβολείς υστερούν σε ευκρίνεια και σε αντίθεση. Στους DLΡ προβολείς υπάρχουν χιλιάδες μικροσκοπικοί καθρέφτες, ένας για κάθε pixel. Τα μοντέλα DLΡ είναι μικρότερα σε διαστάσεις και πιο ελαφριά, επομένως και καλύτερη επιλογή για επαγγελματικές παρουσιάσεις εκτός γραφείου, ενώ σε γενικές γραμμές το κόστος τους είναι χαμηλότερο από αυτό των LCD. Ωστόσο, το μέλλον φαίνεται ότι βρίσκεται στους προβολείς LCΟS οι οποίοι κινούνται σε πολύ υψηλότερη ποιότητα εικόνας, αλλά και τιμής. Για την ώρα στην εν λόγω τεχνολογία προτείνουν μοντέλα κυρίως η Sony (συστήματα SΧRD) και η JVC (τεχνολογία D-ΙLΑ). Επίσης, πολύ αξιόλογες δυνατότητες έχουν και οι προβολείς που χρησιμοποιούν τριπλό DLΡ, και σε αυτήν την περίπτωση όμως η τιμή τους ξεφεύγει από τον μέσο όρο.

Ο χρόνος ζωής της λάμπας

Ένα σημαντικό στοιχείο κόστους σε έναν προβολέα είναι η λάμπα και ο χρόνος ζωής της. Οι τιμές μιας λάμπας είναι υψηλές (άνω των 300 ευρώ), οπότε καλό είναι να μη χρειαστεί αλλαγή. Ο χρόνος ζωής ξεκινάει από τις 2.000 ώρες, αλλά συνήθως κινείται στις 3.000, ενώ μπορεί να πάει ακόμα πιο μακριά αν το προβολικό διαθέτει eco-mode.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου