Οι δύο εταιρείες είχαν επιχειρήσει και στο παρελθόν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, αλλά οι αρχές ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η ελληνική κυβέρνηση πάγωσαν την προσπάθεια που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2011 με βασικό στόχο τη συγχώνευση των εταιρειών. Τώρα, οι δύο εταιρείες επιχειρούν να ενώσουν δυνάμεις, παραμένοντας ταυτόχρονα χωριστές.
Σταθερές επικοινωνίες
Η αρχή έγινε με τη δημιουργία της εταιρείας Victus Networks, η οποία ήδη στελεχώθηκε με 300 στελέχη των δύο εταιρειών. Στόχος της εταιρείας είναι η από κοινού ανάπτυξη τηλεπικοινωνιακών υποδομών στην κινητή τηλεφωνία με απώτερη επιδίωξη τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας. Η εταιρεία στην οποία κάθε μέτοχος συμμετέχει με 50%, θα πουλάει υπηρεσίες χονδρικής στους δύο μετόχους και ενδεχομένως σε τρίτους, εφόσον υπάρξουν οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία ιδεατών παρόχων υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας (MVNO). Κάτι αντίστοιχο επιδιώκεται να γίνει στις σταθερές επικοινωνίες και με την εξαγορά της Forthnet. Εφόσον οι δύο εταιρείες την αποκτήσουν, εκτιμάται ότι θα επιδιώξουν να την καταστήσουν μια εταιρεία υποδομών σε ό,τι αφορά τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες. Η εταιρεία θα λειτουργήσει όχι μόνον τις ίδιες υποδομές της, αλλά και της Hellas Online, όταν αυτή απορροφηθεί από τη Vοdafone, και της Wind Hellas (πρώην Tellas). Κι εδώ στόχος είναι οι οικονομίες κλίμακας. Ωστόσο οι δύο πρώην ανταγωνιστές, και πλέον «συναγωνιστές» απέναντι στον ΟΤΕ, ενδιαφέρονται και για κάτι άλλο – ενδιαφέρονται και για τις συνδρομητικές υπηρεσίες τηλεόρασης της Nova.
Παράγοντες της αγοράς χαρακτηρίζουν τη Nova το «Αγιο Δισκοπότηρο» των δύο «συναγωνιστών». Οι ίδιοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι χρειάζονται το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο υπηρεσιών, προκειμένου να καταστούν ελκυστικοί στους καταναλωτές και ανταγωνιστικοί απέναντι στον ΟΤΕ. Επιπλέον, αν χάσουν τη Nova ο κίνδυνος να περάσει στον ΟΤΕ είναι μεγάλος, οδηγώντας σε περαιτέρω ενίσχυσή του στη συγκεκριμένη αγορά μέσω της απόκτησης και του ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Πάντως πληροφορίες που έφερναν τον ΟΤΕ να επιδιώκει την εξαγορά της Nova, δεν επιβεβαιώθηκαν.
Συγκέντρωση
Ο ΟΤΕ από την πλευρά του, δεν είναι αντίθετος στην επιδιωκόμενη από τη Vodafone και Wind Hellas συγκέντρωση στην αγορά τηλεπικοινωνιών.
Oι κινήσεις τους οδηγούν σε λιγότερους παίκτες και συνεπώς σε λιγότερους αντιπάλους.
Επί της ουσίας, αν τα σχέδια των Vodafone και Wind Hellas υλοποιηθούν, δεν αποκλείεται να δημιουργηθεί στην ελληνική αγορά ένα ντε φάκτο δυοπώλιο, στο οποίο θα συνυπάρχουν τρεις πάροχοι υπηρεσιών (ΟΤΕ, Vodafone και Wind Hellas). «Η ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών, έτσι όπως διαμορφώθηκε μετά την παρατεταμένη ύφεση, είναι δύσκολο να “σηκώσει” τρεις παίκτες που θα ανταγωνίζονται μεταξύ τους», παραδέχεται στέλεχος της αγοράς.
Σημειώνεται ότι από το 2007 μέχρι το 2013, η αγορά εκτιμάται ότι συρρικνώθηκε κατά 43%. Από 8,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2007, πέρυσι έκλεισε σε περίπου 4,8 δισ. ευρώ. Η αγορά της κινητής τηλεφωνίας υπέστη τη μεγαλύτερη κάμψη, πάνω από 50%, αφού τα έσοδά της από 4,6 δισ. ευρώ το 2008, πέρυσι υποχώρησαν σε κάτι περισσότερο από 2,0 δισ. ευρώ. Η σταθερή τηλεφωνία εμφάνισε χαμηλότερο ρυθμό υποχώρησης εξαιτίας της αύξησης των ευρυζωνικών συνδέσεων.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου