Ρωσικός πύραυλος Proton-M – που θα μετέφερε σε τροχιά τον μεγαλύτερο μέχρι σήμερα ρωσικό δορυφόρο Express AM4R, κατεστράφη εννέα λεπτά περίπου μετά την εκτόξευση του, που πραγματοποιήθηκε στις 00:42 ώρα Ελλάδας από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, έξω από τα γεωγραφικά όρια του Καζακστάν. Η καταστροφή οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα σε βλάβη των μηχανών του τρίτου σταδίου, σύμφωνα με τον Oleg Ostapenko, επικεφαλή της ρωσικής υπηρεσίας διαστήματος Roscosmos.
«Η ακριβής αιτία είναι δύσκολο να διευκρινιστεί άμεσα, θα μελετήσουμε τα δεδομένα τηλεμετρίας. Οι αρχικές πληροφορίες δείχνουν μία αιφνίδια πτώση της πίεσης σε ένα κινητήρα διεύθυνσης του τρίτου σταδίου του πυραύλου», είπε ο Ostapenko. Τμήματα του πυραύλου και το φορτίο φαίνεται κάηκαν στην ατμόσφαιρα, πρόσθεσε, πράγμα που σημαίνει ότι δεν προκάλεσαν ζημιές στο έδαφος.
Άλλες πληροφορίες λένε ότι τμήματα του πυραύλου και του δορυφόρου κατέπεσαν στην σαβάνα (bush) της πολιτείας Queensland της Αυστραλίας.
Το πρόβλημα παρουσιάστηκε στο 540ο δευτερόλεπτο μετά την εκτόξευση, όταν διέκοψαν επειγόντως τη λειτουργία τους οι μηχανές, ανταποκρινόμενες στην απόκλιση του πυραύλου από την προγραμματισμένη του πορεία, όπως ανέφερε η ρωσική υπηρεσία διαστήματος. Το τρίτο στάδιο του πυραύλου βρισκόταν σε ύψος περίπου 150 χιλιομέτρων από το έδαφος και τη στιγμή εκείνη χρειαζόταν γύρω στα 40 ακόμα δευτερόλεπτα για την απελευθέρωση του ανώτερου τμήματος Briz-M, που θα μετέφερε το δορυφόρο σε τροχιά.
Όλες οι επόμενες εκτοξεύσεις με πύραυλο Proton θα ανασταλούν, μέχρι να διαπιστωθεί η αιτία της καταστροφής του πυραύλου από μία ειδική επιτροπή της ρωσικής υπηρεσίας διαστήματος. Η αναστολή των εκτοξεύσεων θα καθυστερήσει τις εκτοξεύσεις των δορυφόρων Turksat 4B, Astra 2G, των ρωσικών Express AM6, AM7, AM8 και AM9, καθώς και του MexSat-1.
Η εκτόξευση, συμπεριλαμβανομένων του εξοπλισμού και των πιθανών ζημιών σε τρίτα μέρη, ήταν ασφαλισμένη για ποσό έως 225 εκατομμύρια δολάρια.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου